En weer faalt Elon Musk in het redden van de wereld

blog • 7 april 2020 • Erwin Wijman

Elon Musk beloofde de wereld weer eens te redden maar vloog (opnieuw) uit de bocht.

123RF

Als iemand goede reclame voor zichzelf weet te maken, is het Elon Musk. Maar met zijn op het oog gulle aanbod om gratis beademingsapparatuur te leveren aan Amerikaanse ziekenhuizen, redt hij geen coronapatiënten en al helemaal niet zijn eigen hachje.


Musk redt de wereld al door ons in de elektrische auto te krijgen. Hij redt de wereld door raketten te bouwen waarmee we - als de aarde op is - massaal kunnen verhuizen naar Mars. Als er één ondernemer is die niet alleen op financiële winst uit is, maar zich echt om de mensheid bekommert, is het Elon Musk, ceo van Tesla en SpaceX.

Niet geschikt

Nu probeert hij coronapatiënten te redden door gratis beademingsapparatuur te leveren aan IC-afdelingen van ziekenhuizen in de VS. Klein detail: die apparaten zijn niet geschikt voor beademing op de Intensive Care, maar voor mensen met slaapapneu.


Het zijn zogeheten BiPAP- of B-PAP-machines (Bilevel Positive Airway Pressure), die vooral gebruikt worden bij de behandeling van slaapapneu, ook door patiënten thuis. De machientjes zijn bij lange na niet krachtig genoeg voor gebruik op een IC om coronapatiënten te behandelen. Voor mensen die door Covid-19 in kritische toestand raken, is invasieve beademingsapparatuur nodig, waarbij buisjes in de longen van de patiënt worden ingebracht. Deze intubatie-apparaten nemen de beademing van de patiënt vaak geheel over. Dat kan een B-PAP-machine niet.

Uitbraak verergerd

Sterker nog: deze apparaten doen zelfs meer kwaad dan goed omdat het gebruik ervan het coronavirus sneller kan verspreiden. Volgens het Amerikaanse The Week heeft het soort machine dat Musk schonk een grote coronavirusuitbraak in een verpleeghuis in Seattle verergerd, doordat de machines de uitgeademde lucht van besmette patiënten met kracht de ruimte in blazen waardoor andere bewoners eerder besmet worden. Dat staat bekend als aërosolisatie.


Gevolg: heel Twitter viel over Musk. Zijn hulpvaardigheid die eerst zo werd toegejuicht, werd plotseling sterk betwijfeld. Het tij keerde toen een ziekenhuis in Queens Tesla via Twitter bedankte voor de beademingsapparatuur. ‘Veel dank aan Tesla voor het doneren van veertig beademingsapparaten aan ons ziekenhuis. Deze apparaten zijn beslissend in het gevecht tegen corona.’

Hier worden ze nog dankbaar in ontvangst genomen,

maar Musk bleek IC-afdelingen ongeschikte en zelfs risicovolle beademingsapparaten te schenken.

Uitgeprinte A-4’tjes

Volg ons liveblog op Adformatie.nl voor het meest actuele impactnieuws