Veranderen is noodzaak nu: dit zijn de mensen die je nodig hebt

30 september • Events Adformatie

Change to change; inzichten voor communicatie om leidend te zijn in veranderingen

Nog nooit was de noodzaak tot aanpassing en verandering van organisaties zo duidelijk als nu. In het congres Communicatie & Change, dat op 30 september plaatsheeft in Utrecht, delen topdeskundigen hun adviezen en informatie om dat succesvol te doen. Want ook interne communicatie moet nu de slag maken naar nieuwe inzichten en technieken. Change tot change.


Interne communicatie kan daarbij vooral uit andere disciplines nieuwe inzichten opdoen. Uit de apenwereld bijvoorbeeld, van Patrick van Veen, bioloog, onderzoeker en trainer. De overeenkomsten tussen een groep apen een onderneming zijn verrassend, lees zijn bijzondere inzichten in het interview in deze ezine.


Mensen zijn vaak net dezelfde gewoontedieren als apen. Hoe dat psychologisch werkt is de expertise van GZ-Psycholoog en cognitief gedragstherapeut Martin Appelo. Hij heeft een bijzondere manier om te kijken of iemand bereid en in staat is om te veranderen.


Jitske Kramer, cultureel antropoloog, heeft zich in corporate culturen gespecialiseerd.  Voor iets buitengewoons als verandering hebben we al eeuwen lang aparte rollen, stelt ze. In tribes zijn dat sjamanen, de magiërs. Veel verandering in organisaties wordt de kop ingedrukt. Want het is rommelig en mensen hebben de neiging om de dagelijkse ordening te bewaken. Het zijn de magiërs die wel interesse hebben in deze afwijkingen, ze bekijken en vertalen. Zij zijn nodig om de organisatie en bazen mee naar nieuw territoir te nemen. Die doen er dan ook goed aan naar ze te luisteren.


Anne Kloosterboer, is het bouwkundige brein dat laat zien waar de ‘verbouwing’ toe leidt. Als architect van deze trajecten tekent en bouwt ze met businessleiders aan de organisaties van morgen. Haar gereedschapskist is goed gevuld. De afgelopen jaren leidde zij de veranderingen bij FrieslandCampina, eerder begeleidde ze organisaties als Johnson & Johnson, H&M, DSM en grote familiebedrijven.


Huib Koeleman en Sander Dorst van Orange Otters gebruiken een netwerkanalyse om veranderingen succesvol te laten zijn. Dit vanuit het idee dat het van groot belang is wie een verandering start. Er zijn grofweg drie soorten mensen die je kunt inzetten, en die ze via een model identificeren en in kaart brengen.


De Verbinders: kennen iedereen, brengen ze graag met elkaar in contact: ‘Oh, je zoekt naar iemand die je kan helpen met Photoshop? Loop eens langs bij Karin.’

De Experts: ook mavens genoemd. Delen hun kennis graag en met enthousiasme, de organisatieorakels op kennisgebieden.

De Verkoper: de charismatische collega met goede verhalen. Kan bij uitstek het idee van de verandering vertalen in een verhaal, en krijgt zo collega’s mee.


Kijk voor meer informatie op: https://communicatiechange.nl/

Volg al het laatste impactnieuws op Adformatie.nl