Ook Amazon doet Zwarte Piet in de ban: 'Racistische producten verboden'

PURPOSE MARKETING • 26 AUGUST 2020 • REDACTIE ADFORMATIE

Amazon, dat deze week nog verschillende zwarte piet-artikelen verkocht, lijkt het voorbeeld te volgen van Bol.com.

Zwarte Piet deurmat

Klanten konden voor nog geen tientje bijvoorbeeld hun voeten afvegen aan een deurmat met een angstaanjagende, blootvoetse Zwarte Piet.

Amazon heeft alle producten met afbeeldingen van Zwarte Piet uit zijn assortiment gehaald. De opschoning volgt na publicatie op Adformatie.nl waaruit bleek dat Amazon talloze Zwarte Pieten-artikelen aanbood. Amazon lijkt daarmee het voorbeeld te volgen van Bol.com, dat per september alle producten met Zwarte Piet erop weert.


Klanten konden bij voor nog geen tientje een deurmat kopen met een angstaanjagende Zwarte Piet, die kinderen in de zak meeneemt. Ook waren een ‘sexy slip’ met Zwarte Pieten-hoofdjes erop verkrijgbaar en een Zwarte Piet-condoom, voorzien van de tekst; Hij komt, hij komt. Die artikelen zijn inmiddels niet meer te vinden in de webshop.


Waarom Amazon deze producten nu ineens heeft verwijderd, blijft onduidelijk. De webshop verwijst naar de voorwaarden voor externe verkopers. Daarin staat dat racistische producten niet mogen worden verkocht.

Pijnlijk gezien steunbetuigingen

De Zwarte Piet-producten in het assortiment van Amazon waren saillant: oprichter Jeff Bezos toonde zich openlijk solidair met de zwarte gemeenschap en de Black Lives Matters-beweging. Zo doneerde Amazon 27 miljoen euro aan organisaties die zich inzetten tegen racisme en Bezos verklaarde dat de ‘onbillijke en wrede behandeling van zwarte mensen’ moet stoppen. Ook plaatste hij de nodige steunverklaringen aan zwarte werknemers, klanten en partners.

Alleen nog Piet, meer niet

Vorige week maakte Bol.com bekend dat het vanaf eind september geen Zwarte Piet-artikelen meer verkoopt. Ook de term Zwarte Piet wordt er niet meer gebruikt, voortaan is het alleen Piet. Verkooppartners hebben tot dan de tijd om te zorgen dat deze artikelen uit hun assortiment zijn gehaald. 'Daarna zullen we het zelf actief weren van ons platform.'


De webwinkel stelt dat iedereen bij Bol.com terecht moet kunnen en zich er welkom bij moet voelen. 'Je welkom voelen gaat niet samen met een assortiment dat aanzet tot discriminatie/haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren.'


Ook Facebook besloot foto’s van zwarte pieten te verbannen. Roetveegpieten zijn daar nog wel welkom, net als bij Bol. Eerder deed Hema al alle verwijzingen naar Zwarte Piet de deur uit.


Lees ook: Zwarte Piet-voorvechters vluchten van Bol.com naar Coolblue, maar tevergeefs
Lees ook: Bol.com geeft een hoop tegengas aan boze klanten op Twitter
Lees ook: Bij Bol.com heet 'Zwarte Piet' vanaf nu 'Piet'

Volg al het laatste impactnieuws op Adformatie.nl