De perfecte treinreis naar innovatie

Tijdens CMO Day draaide alles om vooruitgang. Maar moet je blindelings de leiders of de techniek volgen om te groeien? Of kan je beter kiezen voor de beste strategie?

In de Amersfoortse Rijtuigenloods kwamen boeiende sprekers bij elkaar uit de marketingwereld. Voldoende inspiratie om direct aan de slag te gaan met een heldere marketingstrategie, maar zit je daarmee wel op het juiste spoor?


Het thema van CMO Day was Rails of Progress ofwel welke marketingprincipes zorgen ervoor dat een merk vooruitgaat, groeit op elk gebied? Ivo Steffens, directeur Commercie bij de Nederlandse Spoorwegen (NS), opende CMO Day in de Amersfoortse Rijtuigenloods treffend met zijn keynote. Hij vertelde namelijk over de uitdagingen bij de NS en welk soort leiderschap daarin kan helpen. Één van de grote uitdagingen bij de NS is om meer omzet te realiseren terwijl het treinkaartje goedkoper wordt. Dat kan onder andere door nieuwe diensten aan te bieden, maar innoveren bij de NS is een delicate klus omdat iedereen meekijkt in het land. Je moet dus leiderschap tonen, maar tegelijk mensen rustig meenemen in een nieuwe tijd. ‘Ik noem dat leiderschap vanuit het stoeltje naast je dochter.’ Een heldere metafoor natuurlijk; je biedt veiligheid in onzekerheid en neemt mensen moedig bij de hand richting progressie.

En dat lukt aardig, legt Steffens uit. ‘Onze app waarin we helpen om mensen van A naar B te brengen, groeit hard en we voegen steeds nieuwe diensten toe. ‘Ook de nieuwe NS commercial waarin we de ambitie uitspreken om Nederland vooruit te brengen, werkt goed. We weten dat we niet altijd perfect zijn, maar uiteindelijk zijn onze intenties goed. Dat we dat transparant laten zien, waarderen mensen.’ De rode draad van zijn verhaal is duidelijk. ‘experimenteren met moed en transparantie. Ga niet voor het vertellen over de tofste innovatie op LinkedIn, het gaat over de manier waarop we mensen leiden in het zoeken van oplossingen in grote onzekerheid.’


Blijven nadenken


Ook Geertrui Mieke De Ketelaere, adjunct professor AI van de Vlerick Business School, vertelde over progressie, over innovatie en groei. Vanzelfsprekend hing ze dit op aan haar specialisme: artificial intelligence, een ontwikkeling die ons vooruit kan helpen, maar ook daarin is het belangrijk om niet eendimensionaal te focussen op wat er kan, maar mensen mee te nemen. Zij hield een vurig pleidooi voor het toetsen van AI, om kritisch te blijven. Zo kun je aan Chat GPT vragen hoe ver het lopen is naar New York, maar in het uitgebreide antwoord zal geen aandacht zijn voor de Oceaan die het lopen een tikkie zou vertragen. Volgens haar moet je AI niet moet verwarren met menselijke intelligentie, moet je als bedrijf opletten dat AI meerwaarde heeft in plaats van dat het een bezuinigingsmaatregel is en - inderdaad - altijd kritisch blijven.


De presentatie van De Ketelaere vind je hierCMO Day in beeld

Kijk hier voor de volledige beeldimpressie!

Save the date: CMO Day 2025 vindt plaats op donderdag 15 mei. Ben je CMO - marketing director? Meld je hier aan.

Volg al het marketingnieuws op Adformatie.nl