CMO's in beeld

CMO Studio is dé interviewserie voor de CMO Community van Adformatie. Iedere twee weken spreekt Roderick Mirande een toonaangevende CMO of marketing director. De serie ook te beluisteren als podcast via de bekende streamingplatformen.

 Judith Franssen
(Randstad) 

De uitzendbranche gaat als een tierelier, Randstad groeide de laatste twee gerapporteerde kwartalen met dubbele cijfers. Daarmee profiteerde het van personeelskrapte en stijgende lonen. Maar dat betekent volgens Judith Franssen, global marketing director bij Randstad – en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor 39 landen wereldwijd – geenszins dat de marketeers van Randstad achterover kunnen leunen. ‘We proberen iedere keer de arbeidsmarkt te lezen en te kijken waar mogelijkheden zijn. (…) Het is overal schaarste schaarste schaarste en het klopt eigenlijk nergens. Hoe krijgen we toch de juiste mensen gevonden?’

 Eelco Keune
(Keune Hair Cosmetics)

Eelco Keune is de kleinzoon van Jan Keune, de uitvinder van een vloeistof om permanente krullen te zetten. Na een groots avontuur in de bureauwereld (samen met Matthias Schut richtte hij CCCP op), besloot hij om – na 17 jaar – toch terug te keren naar het familiebedrijf, waar hij nu als co-ceo naast zijn vader de scepter zwaait.

Om nú nog met glansrijke innovaties te komen in de wereld van de haarverzorging (‘NU! Vernieuwde Formule!’), is misschien wel een heel andere uitdaging dan twee generaties terug. Maar hoewel Keune ook op zoek is naar business-innovaties die de kappers helpen, zijn dames en heren in witte jassen in downtown-Soest nog altijd op zoek naar dé gamechanger in de categorie.

 Albert Spijkman
(Achmea) 

Het gaat bij de merken die onder Achmea vallen allang niet meer alleen over verzekeren. Dat zegt Albert Spijkman, divisievoorzitter Distributie, Innovatie & Merken (Dim), bij Achmea, die daarmee onder meer verantwoordelijk is voor het portfoliomanagement van Achmea-brands zoals Zilveren Kruis, Centraal Beheer en Interpolis. Niet alleen meer woonverzekeringen dus, maar ook hulp bij het vinden van een klusjesman (M/V) of een werkster (idem). En wat dacht u van een isolatie- en zonnepanelenservice om het huis helpen te verduurzamen?

 Charlotte Zelders
(ANWB)

Na twaalf jaar chips en cola verkopen bij Pepsico, had Charlotte Zelders, CMO bij ANWB, behoefte aan meer maatschappelijke zingeving. Die vond ze bij ANWB. Dat werd ja en nee een cultuurschok. Ook al ervaarde ze grote verschillen, overeenkomsten vond ze er ook.

ANWB was altijd de vroem-vroem-club, dé lobbyist voor autorijdend Nederland. Maar vandaag de dag zet de bond ook stevig in op duurzame mobiliteit. De (elektrische) fiets bijvoorbeeld, subsidie voor elektrisch autorijden voor iedereen en meer natuur op fiets en loopafstand. Maar gaat dat wel samen met de onverminderde focus op autorijden? Zelders: ‘70 procent van de mobiliteitskilometers wordt gedaan in een auto. Dus het is relevant voor onze 5 miljoen leden.’

CMO Day 2023 vindt plaats op donderdag 11 mei. Meld je hier aan.